4Apr/080

Traficul rutier, mai aglomerat si mai agresiv in fiecare zi

Fiind in trafic aproape zilnic, mai mult sau mai putin ca altii, nu pot sa nu observ cum, atat eu cat si ceilalti, practicam un stil de condus huliganic. Nu ma refer aici neaparat la condusul agresiv, la injuraturi si gesturi obscene, ci la modul in care conducem fara a ne pasa prea mult de ceilalti participanti din trafic.Trafic DN1

Un prieten de-al meu a fost de curand in Germania si mi-a spus ca s-a minunat de ce a putut sa vada acolo. Nu sunt adeptul generalizarilor de genul "numai la noi e asa, la aia e altfel, insa nu-mi venea sa cred nici mie si nici lui desi vazuse cu ochii lui cum o coloana intreaga de masini a stat pentru a doua oara la semafor deoarece doamna din prima masina cauta ceva in torpedou. Cireasa de pe tort nu este ca n-a depasit nimeni coloana cu derapaje spectaculoase, ci faptul ca nu s-a auzit nici macar un claxon in tot acest timp.

Incercati sa va imaginati aceasta intamplare in mandra noastra tara, foarte probabil ca se va dovedi corecta definitia unitatii de masura a timpului: "1 secunda este durata de timp trecuta de cand culoarea semaforului devine verde si pana claxoneaza ultima masina din coloana". Trist dar adevarat.

Trafic rutierAm ascultat la radio cum se desfasoara traficul in Bucuresti cu ocazia Summitului; prefer sa evit plimbarile la Bucuresti cu masina si nu-mi puteam da seama cat de complicat trebuie sa fi fost pentru cei care fac zilnic drumul respectiv. Insa, de ceva vreme observ cum si micul meu oras petrolier seamana din ce in ce mai mult cu capitala tarii din acest punct de vedere: aglomeratie, claxoane, pietoni neatenti, SUV-uri depasind coloanele, neacordarea prioritatii, intrarea in intersectii blocate cu mult dupa schimbarea semaforului in rosu.

Spre deosebire de soferul agitat care se duce acasa si nu se mai gandeste cum a condus el astazi, stau si ma gandesc unde exact gresim si de ce nu ne putem schimba felul asta de a fi. Poate de vina e Politia Romana care as vrea sa fie mai "atenta" cu cei care sfideaza bunul simt mai ales la orele de varf, poate de vina e chiar mentalitatea asta romaneasca care din "a incerca sa fii cel mai bun, cel mai bogat, cel mai fericit cu orice pret" se transpune in "a incerca sa fii primul din coloana".

Recunosc cu o oarecare jena ca sunt dependent de masina, pentru ca m-am obisnuit cu sentimentul ca sunt propriul stapan pe timpul de plecare si conditiile de calatorie, insa as vrea sa ma duc si cu bicicleta la servici. Adevarul este ca societatea noastra este puternic bazata pe consum si nu cred ca se va schimba prea curand, din acest motiv ne luam din ce in ce mai multe masini si "ardem" din ce in ce mai multa benzina indiferent de pretul acesteia.

Traficul rutier este o problema care trebuie adresata de toata lumea, mai ales de cei abilitati, prin cooperare. Agresiunea in trafic trebuie tratata de asemenea de toata lumea, dar individual (putin de la tine azi, mai mult de la altii maine). Aglomeratia in trafic nu o sa dispara azi-maine, dar faptul ca ne gandim si incercam sa o acceptam e primul pas pentru a o evita.. si spre Nirvana :))

Articole asemanatoare:

Comentarii (0) Trackbacks (0)

Nu exista nici un comentariu pana acum.


Lasa un comentariu

Nu exista trackbacks pana acum.

Switch to our mobile site